2016. február 20., szombat

Diszlexiásokat segítő technikák: a hangoskönyvek

Hasznosak-e a hangoskönyvek egy diszlexiásnak?
A szakértők válasza egyértelműen az, hogy igen. Nemcsak azért javasolják őket, mert általuk a diszlexiás könnyebben hozzáférhet egy nehezen elolvasható könyvhez, hanem mert fejlesztik az olvasást, a szókincset és a helyesírást is. Ezt leírom még egyszer: a hangoskönyvek hatására nem romlik az olvasási  és helyesírási teljesítmény, hanem javul (lásd például itt és itt).
Hol találhatok hangoskönyveket?
Sokan nem tudják, de egy csomó ingyenes hangoskönyv van. A MEK Hangoskönyvtárában ingyenesen meghallgatható a kötelező olvasmányok nagy része. Ott van az Odüsszeusz,  az Egri csillagok, a Goriot apó. De a János vitézt és a Toldit is meg lehet találni, ha valaki verset szeretne tanulni.
A youtube-on is találhatunk hangoskönyveket, itt is vannak kötelező olvasmányok. Megvan például a Tüskevár:

De Harry Potter-t vagy Miss Marple-t is hallgathatunk.
És vannak mesék is. Például a Holle anyó, Molnár Piroska előadásában:


Természetesen ezzel a bejegyzéssel nem azt szeretném sugallni, hogy egy diszlexiás ne olvasson hagyományos módon könyveket. Azonban hasznos megismerni és kipróbálni ezt a technikát. Az pedig, aki úgy érzi, hogy segít neki, nyugodtan használja az anyanyelvén is. Elképzelhető hogy egy kötelező  olvasmánynál néhány meghallgatott fejezet után megjön a diszlexiás olvasó kedve a hagyományos olvasáshoz. Ha nem is az egész könyvre, de talán néhány fejezet erejéig. Az is elképzelhető, hogy valaki fejezetenként váltogatja a hangoskönyv hallgatást az olvasással.
Ha egy diszlexiás az anyanyelvén nem is hallgat hangoskönyveket, azt mindenképpen javaslom neki, hogy használja ki azt a lehetőséget, hogy angolul nagyon sok ingyenes  hangoskönyv áll a rendelkezésünkre.
Ha úgy érzed, másnak is hasznos lehet ez bejegyzés, oszd meg a Facebook-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése