2016. május 24., kedd

Hogyan diktálhatok a számítógépemnek? A beszédfelismerés





A számítógépes beszédfelismerés kifejezés arra utal, hogy szövegeket diktálhatunk a számítógépünknek, és szóbeli utasításokat adhatunk neki. Hogy segíthet ez egy diszlexiás tanulónak vagy felnőttnek?
 

Miért lehet hasznos  a beszédfelismerés egy diszlexiásnak?

Főleg a diktálás jelenthet nagy segítséget fogalmazásírásnal, jegyzetelésnél de végső soron bármilyen írásbeli feladatnál.
Ha belegondolunk, jelenleg igen gyakori, hogy a diszlexiás diákok fel vannak mentve az írásbeli teljesítményük értékelése alól. Ha ez a kedvezmény kiváltható lenne azzal, hogy a diák olyan számítógépet/tabletet használ amelyen beszédfelismerő működik, akkor az adott diák sokkal aktívabban részt tudna venni az órákon.
Ebben az angol nyelvű cikkben arról olvashatunk, hogy egy  ötödikes diszlexiás fiúnak fogalmazás ( "kreatív írás") tanár javasolta azt, hogy amíg a többiek írnak, ő próbáljon rájönni hogy tudja használni a beszédfelismerés funkciót az iPadjén. Először igen nehezen ment, de néhány hét múlva a fiú már hosszú fogalmazásokat is meg tudott vele írni, pedig előtte 2-3 nehezen olvasható mondatnál többre nem volt képes fogalmazás órán. Azóta már a többi órán is használja a beszédfelismerőt.

Hogyan diktálhatunk magyarul?

www.onlinediktalas.hu
Asztali számítógépen, tableten és okostelefonon is használhatjuk.
Nagyon egyszerű használni, a mikrofonra kell kattintani és már diktálhatunk is. Amire figyelni kell, hogy csak Google Chrome böngészőben működik, Internet Explorerben és Firefoxban nem. Itt tölthető le a Google Chrome.
Ahogy az oldal nevében is benne van, ez a lehetőség csak online érhető el.

Swype Keyboard+Dragon Dictation
Tableteken és okostelefonokon használhatjuk.
A Google Play áruházban vehető meg jelenleg 368 forintért, de le lehet tölteni egy ingyenes próbaverziót. Nekem meglehetősen alapszintű számítógéptudással 10 perc alatt sikerült eljutnom a használatáig.  
A Swype Keyboard lényegében egy ékezetes betűket is billentyűzet, ehhez tartozik a Dragon Dictation nevű beszédfelismerő. A telepítéssel lecseréljük a meglévő billentyűzetünket, és a mikrofon jel megnyomásával tudunk elkezdeni diktálni. Sajnos ez is csak internet kapcsolat mellett működik.

Mire figyeljünk oda?

-Gyakorolni kell, először szokatlan lehet -ha úgy gondolnánk a segítségünkre lenne, érdemes rászánni az időt, hogy belejöjjünk.

-A Brit Diszlexia Szövetség szerint lényegesen jobb teljesjtményre képesek a beszédfelismerők, ha mikrofonos füllhalgatót használunk (én fülhallgató nélkül is elég jól boldogultam vele, igaz nem zajos szobában voltam)

-20 szóból legalább egyet félrehall, ezt tudni kell kezelni.

-Érdemes átgondolni, ny éves kortól javasoljuk ennek a technikának a használatát. Már dolgozó diszlexiásoknál és a felsőoktatásban tanulóknál egyértelműen helye van ennek a segítő technikának. Úgy gondolom középiskolában is érdemes kipróbálni, és bizonyos esetekben általános iskola felsőtagozatán is.

- Mindenképpen átgondolandó, hogyan illeszthető be egy osztály mindennapjaiba az, hogy valaki beszédfelismerőt használ az órán. Jó lenne ezzel kapcsolatban minél több tapsztalatot összegyűjteni. Én jelenleg külföldi fórumokon is igyekszem kideríteni, milyen keretek között használják az iskolákban.

- A használatához mindenképpen kell olyan szakvélemény, amely javasolja a számítógép használatot. A szakvéleményekről ebben a bejegyzésben olvashatsz részletesen.

- Akkor használjuk ezt a technikát, ha valóban szükség van rá. Akinek nem okoz gondot a gépelés, értelemszerűen ne használja napi szinten. A beszédfelismerő használata mellett is érdemes törekedni a gépelés megtanulására is.

Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése