2016. május 12., csütörtök

Milyen vizuális formátumú szövegeket könnyű olvasni egy diszlexiás olvasónak? Mi segíthet még a betűtípuson kívül?


Általános ajánlások a diszlexiásbarát vizuális formátumra
Habár a diszlexiát senki sem tartja elsődlegesen vizuális problémának, a külföldi diszlexia szövetségek weboldalain elég sok ajánlást lehet találni arra vonatkozólag, milyen a diszlexiásbarát vizuális formátum. Ezek szerint az ajánlások szerint  a diszlexiások könnyebben olvasnak olyan szövegeket, amelyekre jellemző:

- a legalább 14-es, de inkább 16-os, 18-as betűméret

- a sans serif betűtípus (ilyen pl. arial, verdana, helvetica, courier-ezek a betűtípusok általában megtalálhatók minden szövegszerkesztő programban), vagy esetleg külön diszlexiások számára kifejlesztett betűtípus ilyen pl. az ingyenesen letölthető OpenDyslexic, Lexie Readable és a Dyslexie (hogy a kutatási eredmények szerint sans serif vagy külön diszlexiások számára kifejlesztett betűtípust használjunk-e inkább, arról később írok)


- a dőlt betűk kerülése


- balra rendezett, nem sorkizárt szöveg (mint például ez, nem szép szabályos hosszúságú sorok vannak, az egyik sor rövidebb mint a másik), a szabályos hosszúságú soroknak az az ára, hogy különböző a távolság a betűk közt, ami zavaró lehet egy diszlexiás olvasónak

- az erős kontraszt kerülése: egyesek szerint nem ajánlott a fehér alapon fekete szöveg, de a sötét alapon világos szöveg sem kedvező, jó például a krémszínű lap, vagy a fehér alapon színes betűk.


A vizuális formátumra vonatkozó ajánlások használata a tanulásban és a munkában

Diszlexiás diákokat és felnőtteket tanítva úgy találom, hogy ezek a módosítások tényleg megkönnyítik az olvasást, az írást és az önellenőrzést. Ha valakinek beadandó dolgozatot kell írnia számítógépen - azt szoktam javasolni, hogy írja
-a neki leginkább megfelelő diszlexiásbarát betűtípussal,
-18-as betűméretben,
-színes betűkkel,
-nem sorkizártan. 


Így sokkal könnyebben át fogja tudni tekinteni és észreveszi az esetleges elírásokat. Aztán mielőtt kinyomtatja a szöveget, átalakíthatja a hagyományosan elvárt  formátumra (pl. fehér alapon fekete, 12-es betűtípus, "times new roman" betűtípus).

Hasonló technikát lehet alkalmazni munkahelyi dokumetumok elkészítésekor és emailezés esetén is.
A tanárként érdemes törekednünk arra, hogy lehetőségeinkhez képest vegyük figyelembe ezeket az ajánlásokat (pl. jó ha tudjuk, hogy egy dőlt betűvel írt szöveg, vagy a kisbetűméret plusz terhet ró egy diszlexiás olvasóra).

Néhány kutatás a vizuális formátum hatásáról a diszlexiások olvasására

Talán az OpenDyslexic-kel kapcsolatos kutatások a legérdekesebbek. Ugyanis az OpenDyslexicről  szóló cikkek igen népszerűek mostanában, de több szakember felhivja rá a figyelmet, hogy nincs megbízható kutatási adat arról,hogy növelné a olvasás gyorsaságát (lásd pl. itt) . Ebben a kutatásban pedig azt találták, hogy  Courier-t és a Helvetica-t szignifikánsan gyorsabban olvasták el diszlexiások mint az OpenDyslexic-et. Ezenkivűl a kutatás diszlexiás résztvevői azt mondták, hogy szívesebben olvassák a Verdana és a Helvetica betűtipust, mint az OpenDyslexic-et.

Én személy szerint azt tapasztalom, hogy sokan szeretik az OpenDyslexic-et, néhány diszlexiást viszont kifejezetten irritál. Olyan is van aki laptopon könnyen olvassa, tabletten viszont nem (pl. én is ilyen vagyok- én a felnőtt diszlexia szűrőtesztek szerint határeset vagyok diszlexia szempontjából).

A Dyslexie betűtípussal kapcsolatban ez a kutatás azt találata, hogy nem növeli meg az olvasási sebességet, csökkenti ugyan bizonyos olvasási hibák számát, más típusú olvasási hibák számát viszont növeli. Egy másik kutatás, amelyet a Dyslexie betűtípust használó diszlexiások körében végeztek, azt találta, hogy ezek a diszlexiások és a környezetük úgy ítélte meg, hogy növeli az olvasási sebességet, és javul tőle a szövegértés. Mindenesetre egyértelműen látszik, hogy további kutatások kellenének még az új diszlexiások számára kifejlesztett betűtípusokkal kapcsolatban.
 

Éppen ezért,  azt javaslom, hogy habár mostanában nagy sajtófigyelmet kapott Magyarországon az OpenDyslexic és Dyslexie, ne kezdje el azonnal ezeket használni minden diszlexiás; hanem érdemes megismerni a többi diszlexiások számára ajánlott betűtípust is, és mindenkinek egyénileg kiválasztani, melyiket a legkönnyebb olvasnia. Ezen az oldalon pont ezt lehet csinálni: több betűtípusból (köztük az OpenDyslexic-ből is) választható ki, melyikkel a legkönnyebb elolvasni egy adott mondatot.

A többi ajánlással kapcsolatban leginkább a nagy betűmérettel és a dőltbetűs írás kerülésével kapcsolatban vannak meggyőző kutatások. A kisbetűméret és dőlt betű jelentősen rontotta az olvasási teljesítményt. A fehér alapon fekete szövegeknél sok diszlexiás jobban szereti színes szövegeket, de ez a kutatás például az találta, hogy a betűk színe nem befolyásolta az olvasási teljesítményt. Ennek ellenére én azt mondom, hogy néhány alkalommal próbáljuk ki a színes betűket, vagy a nem fehér pl. bézs színű lapot, semmit se veszítünk vele. Ha úgy érzed másnak is hasznos ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése